Fair & Bio pražírna: Radikální experiment svobody v práci a zodpovědného podnikání s dopadem

Už nějakou chvíli doma nepijeme jinou kávu než z Fair & Bio pražírny v Kostelci nad Labem (případně ještě Bird Song). Proč? Protože souzníme s tím, jak fungují a v co věří. No a taky proto, že to kafe mají fakt dobrý :-).

Píšu o nich ale hlavně proto, že jsou pro mě jednou z důležitých společností, které jsou jakousi laboratoří nového podnikání, které je prospěšné, slušné a zároveň i ekonomicky udržitelné.

Pražírna funguje formou radikální firemní demokracie se vším všudy – mají statut družstva – tj. svobodu v práci, o které se většině našinců ani nesní. Hlásí se k fair trade a zaručují tak, že pěstitelé dostanou z každého šálku svůj férový podíl (a ne pár halířů, jak je to dnes běžné). Kafe je bio, tj. bez toxických pesticidů, které likvidují půdu, vodu i lidi. A jako by to nestačilo, rozhodli se navíc pro tzv. sociální podnikání tak, aby mohli zaměstnávat – na trhu práce – jinak znevýhodněné lidi.

Předsedkyně družstva Markéta Vinkelhoferová k tomu často říká: „Nemohli jsme si to udělat obtížnější“.

Najdete je samozřejmě 🙂 i ve spolku Slušná firma – zde.

Na představení Pražírny se podívejte zde:

Zde povídání s Markétou Vinkelhoferovou o novém družstevnictví:

P.S.: Jako vždy prosba na závěr: Změňme to, jak se u nás podniká – od jednostranné, bezohledné soutěže o to, kdo vydělá nejvíc, k podnikání, které přispívá k lepšímu světu pro většinu. Změna chování začíná změnou myšlení. Každý blog se počítá. Máte-li text, které by mohl k této změně přispět nebo pořádáte-li nějakou sešlost s touto tématikou, napište nám na lenka@slusnafirma.cz.

FacebookLinkedInEmail