Slušná snídaně: Bezodpadovost

Bez-odpadovost, zero waste, cirkulární ekonomika, cradle-to-cradle (z kolébky do kolébky), upcycling,… ať už tomu budeme říkat jak tomu budeme říkat… stále větší počet lidí se začíná ohlížet za sebe, co po nich v jejich životech (a v jejich nákupech obzvlášť) zůstává. Zdá se, že (minimálně v té bohatší části světa) se jedná o jeden ze silných trendů současnosti.

Kromě toho, že „Zlaté pravidlo“ (Nědělej druhým to, co nechceš aby dělali oni tobě) je základem všech světových náboženství, je to otázka zdravého rozumu a nejspíš i přežití. Pro pragmaticky uvažující jedince se zdá, že firmy, kterého si tohoto trendu nevšimnou, půjdou od válu a/nebo si nevšimnou podnikatelských příležitostí, které s sebou trend přináší a ujede jim vlak tak jako tak.

O těchto souvislostech jsme debatovali na další snídani lidí okolo projektu Slušná firma.

Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky o širších souvislostech odpadů:

Na Soňu navazovala Bára Holická z Hnutí Duha, kteří se tématu odpadů věnují v ČR už 25 let.

Po krátkých prezentacích přišly otázky a odpovědi:

Nataša Foltánová, zakladatelka výrobce ekodrogerie Tierra Verde ukazovala, jak dokážou zpracovat vlanou většinu vlastních (a často i cizích) odpadů.

P.S.: Jako vždy prosba na závěr: Změňme to, jak se u nás podniká – od jednostranné, bezohledné soutěže o to, kdo vydělá nejvíc, k podnikání, které přispívá k lepšímu světu pro většinu. Změna chování začíná změnou myšlení. Každý blog se počítá. Máte-li text, které by mohl k této změně přispět nebo pořádáte-li nějakou sešlost s touto tématikou, napište nám na lenka@slusnafirma.cz.

P.S.2: Pokud si chcete přečíst i něco jiného, co píšu, zde jsou blogy do kterých přispívám: o nové práci a dobrém životě, o sousedské pospolitosti a o dětech a vzdělávání, případně fejsbuk.

FacebookLinkedInEmail