Vánoce jinak

Souvislosti / 22. 12. 2017 / Markéta Vinkelhoferová

Kdo by si v době adventu neposteskl nad hektičností a nadmírou stresu. Zvládat práci a navíc vše nachystat na svátky. Pro některé se z původního času určeného k rozjímání a těšení stala noční můra. I proto se začíná rozmáhat trend jiných nebo pomalých Vánoc, někdo by je také mohl nazvat udržitelných. Jinými slovy zvládnutelných pro nás i planetu. O co přesně se jedná?

Podpora lokálního

Podle hesla méně je více snižujeme objem dárků i potravin a nahrazujeme kvalitou. A to v širokém slova smyslu. Například kvalitou stráveného času. Namísto přípravy mnoho druhů potravin věnujeme v týdnech před Vánoci více laskavé pozornosti svým blízkým, zajdeme na trh a s rodinou či přáteli v klidu popijeme svařák, horkou medovinu anebo cider. Ideálně od českých dodavatelů. Pokud už nějaké ty dárky pořizujeme, doporučuje se nesnažit se je ulovit v přeplněném nákupním centru, ale namísto toho podpořit místní zpracovatele a drobné farmáře. I naše výrobní družstva nabízejí opravdu originální kousky.

Ekologie a důstojnost

Ti, kterým není jedno osud životního prostředí, sahají po ekologicky šetrných výrobcích. Jde nejen o potraviny, ale i kosmetiku, drogerii, textil anebo hračky. Jiné zase zajímají pracovní podmínky nejen u nás, ale i v tzv. rozvojových zemích a orientují se na fairtradové produkty. Fair trade (nebo-li spravedlivý obchod) zajišťuje možnost pro pěstitele anebo pracovníky v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky vydělat si vlastní prací na živobytí za důstojných podmínek. Tak proč o Vánocích nezkusit lahodnou fairtradovou/bio čokoládu anebo kávu namísto té konvenční, o čajích a dalších exotických dobrotách nemluvě? Fairtradové anebo bio suroviny lze také použít do vánočního cukroví a jiných zdravých dobrot na sváteční tabuli.

Bez odpadu

Některé zase trápí nadměrné množství odpadu škodící planetě a zamíří do tzv. bezobalové prodejny, kde pořídí prvotřídní rýži, luštěniny, ořechy nebo sušené ovoce do látkových sáčků.  Ty vydrží opakovaná použití a samy o sobě se hodí jako dárek. V nabídce začíná být i stáčená drogerie a další produkty od drobných českých dodavatelů. Zaručeně po nich nezbyde kupa zbytečných plastových či papírových obalů. Jiní zajdou ještě dále a soustředí se jen na darování zážitků. Takový lístek do divadla nebo výlet na hory přeci není k zahození a o to lepší je si kulturu a sport užít s těmi, se kterými je nám dobře.

Co k pomalým Vánocům dodat? Zkrátka zkuste letos něco udělat jinak: s ohledem na sebe, lidstvo a životní prostředí. Přeji vám, aby byly klidnější a radostnější!

Vyšlo v časopise Výrobní družstevnictví 12/2017.

 

FacebookLinkedInEmail