JSME OBŽIVA A JE NÁS UŽ TÉMĚŘ 100!

Budoucnost práce, Ekologie, Příklady a inspirace, Souvislosti / 28. 2. 2019 / Markéta Vinkelhoferová, Fair & Bio pražírna

Jak jsme se stali součástí prvního novodobého spolkového obchodu u nás

ObŽIVU založila parta ekozemědělců, zpracovatelů a spotřebitelů, kterým není jedno stav naší společnosti a planety, jakož i původ a kvalita potravin. Máme štěstí, že je všechny známe osobně: Honzu Valešku z PRO-BIO LIGY, Jardu Lenharta ze Svobodného statku na soutoku, průkopníky eko a sociálního zemědělství, poté Tomáše Hajzlera ze Slušné firmy, které jsme součástí a Lukáše Rudolfského z Kutné Hory, jediného to producenta biodynamických vín v ČR a na Slovensku. Ti založili a na vloni podzim rozhýbali obživácký spolek, za notného pomáhání Míši Křivkové, která je teď hlavní duší nově otevřeného krámku.

Co obnáší spolkový obchod ?

Jak přesně obŽIVA pro své členy funguje je popsáno na webu. Zjednodušeně stát se členem -spotřebitelem – v jazyce spolku – obživníkem – znamená složit členský vklad a pravidelným příspěvkem se podílet na nákladech za provoz. Na oplátku členové mají přístup ke kvalitním (výhradně) biopotravinám za výhodné ceny. K mání je od čerstvé sezónní zeleniny, mléčných výrobků, mouky, luštěnin, rýže a dalších sypaných produktů (samozřejmě bezbalově), po byliny, koření, marmelády, sirupy, oleje, konče naší kávou. Také pěkně bezbalově. V obživáckém jazyce nejsme dodavatelé, nýbrž živitelé a s námi jsou tam další známé firmy – například Vojta Veselý z Biostatku Valeč.

Tohle video také stručně a jasně ukazuje, jaký je záměr obŽIVY a na jakém modelu funguje.

Více o družstevních souvislostech, otevíračce obchodu a jak to tam chodí čtete na blogu Fair & Bio pražírny. 

Markéta
www.fair-bio.cz

Foto: Karel Gregor (družstevník Fair & Bio)

FacebookLinkedInEmail