Devět postřehů z Tierra Verde: Česká Patagonia

Minulý měsíc jsem se byl poprvé v životě podívat v brněnské firmě Tierra Verde. Byl jsem tam na skok, vlastně jsem se tam ani neohřál, ale co jsem tam i za tu chvíli zahlédl a zažil, mě dokonale nadchlo. Měl jsem tam podobný pocit, jako v lednu v kalifornské Patagonii. Ve Ventuře i v Brně totiž podnikají proto, aby řešili něčí problém, a to tak, aby zbytečně neškodili. Taková firma funguje v mnohém jinak než jak jsme zvyklí. Nemůžu si pomoct a musím se podělit o pár postřehů.

S Natašou Foltánovou, se zakladatelkou tohoto brněnského podnikatelského „podivína“ se známe léta. Nejednu věc máme společnou. Třeba to, že Nataša otrávila svou mrkev (o tom např. zde) a já své děti (o tom zase zde). Pro oba to byl dokonalý budíček a začátek toho, čemu se dnes oba věnujeme. Pro Natašu byla její otrávená zahrádka důvodem výroby drogerie, která využívá síly přírody, neničí lidské zdraví ani planetu. Pro mě byly mé otrávené děti poslední kapkou trpělivosti, po které jsem svou pozornost nasměroval k tématu (firemní) zodpovědnosti slušnosti a začal vyhledávat, propojovat a podporovat organizace, které staví prospěch ostatním nad generování zisku.

Nataša se do Tierry pustila v roce 2008 a začala s eko-praním. Dnes mají v sortimentu několik set položek od prostředků na praní, přes hygienické potřeby až třeba po lůžkoviny. Od roku 2013 fungují i na Slovensku. Jejich původní vizí bylo nabídnout českým domácnostem čistící prostředky, které jsou šetrné vůči lidskému zdraví a přírodě. Časem rozšířili svůj záběr na to, aby lidem pomohli od toxické chemie a zbytečných obalů. Jazykem Frederica Lalouxe je to – v našich končinách – vzácný příklad tyrkysové/teal organizace.

Zde je devět věcí, které mě ve firmě zaujaly či častěji nadchly. Jak už jsem psal – návštěva to byla rychlá, a tak je to jen pár postřehů (především z oblasti vztahu k vůči přírodě). Uvnitř firma funguje v mnoha oblastech podobně jako třeba Semco – lidi si po dohodě s kolegy určují co, kdy, kde, jak, s kým a za kolik budou dělat. Svoboda (a tedy především zodpovědnost) je tu cítit na každém kroku.

1) Bez-obalu – Začnu tím, že jsem netušil, jak dalekou cestu ušli za pár let fungování na cestě od jednorázových obalů buď zcela k bez-obalovosti (viz zde) nebo k obalům, které přírodu zatěžují minimálně (viz bod 3 níže) nebo viz jedna z firemních nástěnek s tím, jak o tomto tématu ve firmě přemýšlejí:

2) Síť stáčíren – S předchozím bodem souvisí i snaha budouvat po ČR/SR síť stáčíren (momentálně je jich už 15) – viz foto v úvodu nebo zde v detailu. Představte si, že je tohle i ve vaší obci a vy si můžete chodit načepovat. Já bych to miloval.

3) Těžký – lehký – žádný/vratný – Vlastně, co se týče obalů volí následující postup: Kde to jde, přecházejí postupně na vratné, velkokapacitní obaly. A kde to (zatím) nejde, tam volí obaly co nejlehčí. Zaujalo mě, že u každé lahvičky nebo krabičky mají – v gramech – spočítanou úsporu plastu nebo papíru.

4) „Born again“ aneb znovuzrození – Jestli jste si už také všimli všech těch tun odpadů, které po každém z nás zůstávají, v Tieře vás musí nadchnout jejich značka „Born again“ neboli tzv. upcyklované výrobky, které vznikají z odpadu, tj. z toho, co by se normálně vyhodilo.

Prima jsou ku příkladu tyto obálky z papírových pytlů:

Nebo tašky, které šijí z plastových pytlů a obalů od psího/kočičího žrádla:

Tyto „znovunarozené“ výrobky najdete popsané v tomto článku, který vyšel v Pravém domácím časopisu:

5) Znovu využité kartony – Nadchlo mě také to, že zboží, které si u nich koupíte v eshopu, vám pošlou ve vyhozené kartónové krabici, které získávají z některých brněnských prodejen. My s knihami v Peoplecommu též, od loňských Vánoc, pomalu najíždíme na odpadový papír vyhozený z tiskárny.
Nebo zde:
6) Hygienické potřeby – Pokud je smyslem existence firmy pomoci domácnostem od toxické chemie a jednorázovosti, není až tak překvapivé, že v nabídce Tierry najdete například i hygienické vložky. Většina těch jednorázových obsahuje toxický dioxin bez možnosti tento odpad znovu zpracovat. Končí tak buď ve spalovnách nebo na skládkách, kde se bude rozkládat minimálně 500 let, spíše však déle, tj. na viděnou v roce 2517 :-).
7) Mikrovlákno – Tzv. mikrovlákno patří k posledním obviněným, co se týče škod na naší planetě. Drolí se a končí ve vodě, v rybách, v půdě, v člověku. V Patagonii to bylo v lednu obrovské téma. O to víc potěší, že i zde v Tieře koupíte alternativu „bez“ – vyrobenou z bambusu a z biobavlny, která na tento problém poukazuje.
8) O co jde? Na zdech v Tieře toho visí opravdu hodně. Tento plakát jim připomíná (pro ně) důležité principy:
9) Ohlédnutí a vyhlédnutí – Vůbec jsme se nestihli pobavit o tom, co je nového v tom, jak fungují zevnitř. Zaujalo mě ale tzv. ohlédnutí a vyhlédnutí – tak říkají každoměsíční procházce, kterou absolvuje Martin Dokoupil, který se ve firmě věnuje vedení manšaftu. Každý měsíc se Martin s jednotlivými kolegy vydává na nedaleký kopec, kam se jdou společně projít, aby se ohlédli za minulým období a vyhlédli měsíc dopředu a do krajiny. Chodí s lidmi, kteří nemají stanovenou pracovní dobu a pracují dle vlastního uvážení. S nimi pak proberou, co za měsíc udělali a podle toho si stanoví doměnu.

Tolik krátká zpráva z jedné brněnské firmy budoucnosti.

Pokud se o nich chcete dozvědět víc, poslechněte si například tento rozhovor Nataši s Margit Slimákovou:

Nebo zde představení Tierry na konferenci Zodpovědná firma v roce 2015 od Nataši a Martina Dokoupila.

Nebo také zde Nataša vysvětluje, jak její firma funguje – letos v dubnu na sešlosti „Slušná firma“:

P.S.: Ohlášené návštěvy jsou v Tieře více než vítány.

P.S.2: Náš newsletter si můžete objednat zde.

 

FacebookLinkedInEmail