Svoboda v práci aneb jak to při práci nastavit tak, aby lidé mohli být lidmi (a ne zdroji)

V dnešním blogu najdete veškeré výstupy ze čtvrteční mini-konference na téma Svoboda v práci s podtitulkem v úvodní fotografii. 19.6. se uvidíme na tématu budování kmenů/komunit – zde.

V prvním videu si poslechněte úvod Markéty Vinkelhoferové z Fair & Bio pražírny, která ten večer moderovala. Mimochodem jejich pražírna staví kromě principu fair trade a bio na družstevních principech a většina zaměstnanců jsou handikepovaní.

Dále se zaposlouchejte do povídání Leoše Jiřele ze Solei, což je výrobní družstvo z České Třebové (100 + zaměstnanců), též zaměstnávající většinu handikepovaných zaměstnanců. Přes tento „handikep“ jsou vyhledávaným dodavatelem především automobilového průmyslu:

Zde Leošova prezentace:

Jiří Štěpán z pražské internetové firmy Etnetera Activate má s experimentováním se svobodou letité zkušenosti. Ve čtvrtek se na tém podíval z pohledu programátora/matematika, tj. kromě nespočtu odžitých zkušeností a příkladů, padla i hromádka velmi zajímavých filozofických souvislostí.

Zde Jirkova prezentace:

Po dvou relativně velkých (100 + zaměstnanců) promluvil Tomáš Reinbergr o firmě Vaše liga, v které pracuje 5 lidí na dálku – tj. úplně jiná velikost, dynamika a způsoby práce. Principy a závěry jsou však buď stejné nebo velmi podobné jako v Solei nebo v Etneteře.

Já osobně považuji konkrétní příklady (viz všechny tři prezentace výše) za to nejdůležitější, co potřebujeme pro další postup. My lidé se učíme totiž především nápodobou. Věřím i v to, že z příkladů si dokážeme vzít o to víc, o co lépe dokážeme uchopit kontext.

Svobody by si měl každý nabrat tolik, kolik unese. Neplatí, že čím víc svobody, tím lépe. Platí, že svobody by mělo být tak akorát.

To byla ve čtvrtek moje úloha – snažil jsem se proto ty tři příklady výše „zarámovat“. Za nejpodstatnější považuji tyto tři body:

1) naladit se na svoje proč a firmu budovat kolem toho

2) Uvědomit si, že zodpovědnost je první. Svoboda je druhá a bez prvního není druhé

3) Svoboda sama o sobě nerovná se dobrý život, je pouze jedním z elementů. Čím více svobody, tím více nebezpečí. Svoboda, když se přestřelí, může znamenat také osamění a prázdnotu. Svoboda jednoho může omezovat svobody druhého. Svoboda může i zabíjet.

Na závěr otázky/odpovědi na všechny vystupující:

Zde fotografie (klikněte na fotku a prokliněte se na flickr):

Svoboda v práci

FacebookLinkedInEmail