Slušná firma 7.4.: Video, fotky, prezentace & dojmy

V tomto blogu najdete veškeré výstupy z páteční sešlosti Slušná firma I. na téma firemní slušnosti v Akademii Léčivé Výživy v Praze. V úvodu si prohlédněte fotky od Nikoly Bruncové (KLIKNĚTE NA FOTKU V ÚVODU  a dostanete se na flickr). Níže se podívejte na video-záznamy přednášek, proklikněte se u každé prezentace na obrázky.

Hlavním smyslem setkání bylo vyladit se na tématu – o co vlastně jde za všemi těmi slovy slušnost, udržitelnost, zodpovědnost, CSR, teal nebo tyrkysovost. Vyladit se na tom proč a jak se tomu věnovat. Vedlejším cílem bylo (jako vždy) lepší poznání a propojení se. Raduji se především z toho, že jsme se vydatně pověnovali fázím vývoje organizací v naději pochopit, že jsme součástí určitého vývoje. Jsem přesvědčený, že právě toto zasadí téma do srozumitelného kontextu. Těší mě i hromada konkrétních příkladů, které snad některé vágní principy pomohou lépe uchopit a snad i zavést do naší místní praxe. Příklady jsou nejlepšími učiteli.

U diskuze jsem se jako obvykle spolehl na model „Otázky/odpovědi“ otestovaný vydatně na loňských debatách např. s Beou Johnsonovou, na besedě o nové práci s Ervínem Dombrovským, na Svobodné firmě v EtNeteře, na Nové práci nebo Dobrém životě… Prostě panelů, jejichž obsah řídily otázky bylo jako maku. Z té páteční mám ale jaksi neslaný-nemastný pocit… jako bychom většinu času plácali do vody a tématu slušnosti se vlastně úplně vyhnuli. Jako bychom si potřebovali postěžovat a zakritizovat. Možná je to téma stále příliš vágní na to, abychom se o něm uměli bavit. Nevím.

V práci pokračujeme na pracovním dopoledni 20.4. (pro firmy ze Slušné firmy zde) též v Akademii.

Na setkání vystoupili:

Ján Košturiak – bývalý profesor managementu, dnes velký propagátor zdravého rozumu, slušného podnikání a udržitelného života. Autor řady publikací – např. Vlastní cestou. S jeho myšlenkami se seznamte na jeho blogu – www.kosturiak.com. Ján mluvil o Slušné a antikřehké firmě. Video není k dispozici.

Ján Polák – průkopník metodiky „Dynamiky bohatství“ a šiřitel principů smysluplného podnikání a holistického přístupu k byznysu. Jeden z mála lidí, kteří v našich končinách dokáží představit tzv. tyrkysovou organizaci (viz Budoucnost organizací). O Jánovi více zde. Slajdy zde.

Petr Vítek – spolu-zakladatel Impact Hub v Praze, Brně, Ostravě. Klíčová postava projektu první sociální banky na území ČR – Krok za krokem. Zastánce názoru, že i veřejně obchodovatelné firmy mohou být zodpovědné a fungovat slušně. O tom mluvil i na tomto setkání. O Petrovi více zde.

Nataša Foltánová – zakladatelka společnosti Tierra Verde, inovativního výrobce eko-drogerii a jednoho z průkopníků slušného (tyrkysového/teal podnikání v Čechách). O firmě a o Nataše více zde. Nataša mluvila o své firmě. Slajdy zde.

Markéta Vinkelhoferová Ekumenické akademie, s kterou prosazuje sociálně, ekonomicky a ekologicky udržitelnou společnost.  Spoluzakladatelka a předsedkyně družstevní fairtradové pražírny Fair & Bio. Mluvila o novém družstevnictví a solidární ekonomice. Slajdy zde.

Markéta Pěchoučková – pracuje na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde usiluje o efektivnější fungování veřejné správy a veřejných služeb, zajímá se o alternativní modely organizace a pracovních týmů. Markéta představovala Buurtzorg (znáte z Budoucnosti organizací). Slajdy zde.

Tomáš Hajzler – viz FB, případně TH blog nebo Slušný blog – snažil jsem se poprvé po lednové návštěvě firmy představit příběh firmy Patagonia, o které jsem už psal zde a zde. Slajdy zde.

Na závěr zmiňovaná diskuze:

FacebookLinkedInEmail