Dva nové seriály: Zpátky k jídlu & Byznys 101

Přátelé, dneškem se pouštíme do něčeho, co jsme se Slušnou firmou ještě nikdy nezkusili: Seriál. A hned dva. První se jmenuje „Zpátky k jídlu“ a druhý „Byznys 101“. O co se jedná?

1) ZPÁTKY K JÍDLU

Zpátky k jídlu je naší snahou přispět k proměně českého zemědělství směrem od průmyslové výroby k zemědělství šetrnému k člověku a přírodě, od vysoce průmyslově zpracovaných potravin směrem ke skutečnému jídlu.

Letos jsme se, pod hlavičkou ZPÁTKY K JÍDLU, pustili do dvou hlavních pod-projektů:

A) Do seriálu video-rozhovorů a do B) konference.

Ve video-konverzacích do max. 20 minut s odborníky, kteří se v Česko-Slovensku věnují návratu ke skutečnému jídlu od pole až po talíř, se těšte na sedláky, půdní vědce, hydrology, vinaře, zahrádkáře, sadaře, výživáře, zpracovatele jídla, zákonodárce, kuchaře, food-blogery, školní hospodářky, aktivisty, učitele,… prostě na celou plejádu profesí, které se tomuto tématu věnují. Moderuje Monika Valentová a od září Bára Hernychová. Režie, kamera, postprodukce Martin Matěj. Projekt financujeme z příspěvků členů našeho spolku. Videa si hlídejte na našem Youtube kanále a FB stránce.

Důvody, proč jsme se zaměřili právě na zemědělství jsou čtyři:

1) Obří ekologická stopa dnešního průmyslového zemědělství (zhruba 25 % emisí CO2).
2) Trvale se zhoršujícící situace – viz čtvero úmrtí (českého) zemědělství.
3) Dramatické situaci navzdory víme, že v Česko-Slovensku jsou stovky, spíše ale tisíce lidí, kteří vědí, jak na to. Právě jejich know-how chceme sdílet.
4) Týká se to každého z nás: všichni jíme, všechny nás ovlivňuje stále zničenější krajina, pesticidy v pitné vodě, agrobaroni v pozicích předsedy vlády a ministra zemědělství, protěžování velkých agrochemických a potravinářských korporací, nadvláda nadnárodních supermarketů nad českým distribučním systémem a změna klimatu, ke které tento systém znatelně přispívá.

Do tématu jídla a zemědělství jsme se pustili proto, že se týká každého z nás: Všichni jíme, všechny nás ovlivňuje stále zničenější krajina, pesticidy v pitné vodě, agrobaroni v pozicích předsedy a ministra vlády, protěžování velkých agrochemických a potravinářských korporací, nadvláda nadnárodních supermarketů nad českým distribučním systémem a změna klimatu, ke které tento systém znatelně přispívá

V prvním dílu se zaposlouchejte do rozhovoru s Jiřím Prachařem z Asociace místních potravinových iniciativ (AMPI), který v Česku, po německém vzoru, rozjíždí unikátní systém vzdělávání ekologických zemědělců pod názvem Farmářská škola. Ve videu se dozvíte, že se jedná o tříletou školu pro lidi starší 18ti let, která se otevírá v březnu 2021.

Vedle tohoto seriálu připravujeme na 30.9. v pražském zemědělském muzeu stejnojmennou konferenci, kde bychom se nad tímto tématem chtěli na den sejít, pořádně ho prodiskutovat a co nejlépe se propojit. O celém projektu více zde: Konference ZPÁTKY K JÍDLU aneb revoluce začíná od základů.

2) BYZNYS 101*

Zemědělství je konkrétní oblastí života, kterou jsme si vybrali. Smyslem existence našeho spolku je ale změna toho, jak se u nás pracuje a podniká směrem od jednostranné maximalizace zisku a přenášení škod na druhé k podnikání jako nástroji řešení společenských problémů, které přebírá zodpovědnost za škody, které působí.

Smyslem existence našeho spolku je změna toho, jak se u nás pracuje a podniká směrem od jednostranné maximalizace zisku a přenášení škod na druhé k podnikání jako nástroji řešení společenských problémů, které přebírá zodpovědnost za škody, které  působí.

To, co si přejeme změnit je firma. Firma je dnes základem našeho ekonomického systému. Povinný školní systém nás na život v ní dlouhá léta připravuje. Většina z nás si ve firmě dnes hledáme obživu, firma zajišťuje gró našich potřeb, určuje podobu naší politiky a v nespočtu jiných aspektů ovlivňuje naše životy i stav planety víc, než dokážeme domyslet. Na to, jak ústřední hraje byznys roli, málokdo ví, kde se firma vzala, jaká je její historie, jak opravdu uvnitř funguje a jak moc nás má de facto (i de jure) v hrsti.

Zpátky k jídlu bude vycházet v neděli a čtvrtek večer, Byznys 101 v úterý.

Bez jejího pochopení se jen těžko můžeme pohnout dál. Proto jsme se rozhodli vzít kapitolu z připravované knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnosti, která se právě tématu firmy věnuje. To bude základ našeho druhého seriálu. Byznys 101 bude připomínat důležitost nouzovystavpodnikani.cz, což je jedna z našich důležitých post-koronavirových iniciativ.

Tento seriál se bude objevovat v úterý večer zde na blogu. Začínáme pozítří, 30.6.’20

*Číslovka „101“ označuje začátečnickou úroveň (zde).

FacebookLinkedInEmail