Konference ZPÁTKY K JÍDLU aneb revoluce začíná od základů

5.2.2020, Tomáš Hajzler

Konference ZPÁTKY K JÍDLU aneb revoluce začíná od základů

Včera jsme spustili registraci na konferenci ZPÁTKY K JÍDLU: Revoluce začíná od základů, kterou pořádáme 16.4.’20 v prostorách Zemědělského muzea v Praze. V tomto blogu chci popsat o co se jedná, proč jsme se vrhli právě do jídla a proč vás chci požádat, abychom u toho byli spolu.

O co se jedná?
Jde o den á la TEDx (nebo Svoboda Naživo, na kterou tímto navazujeme), tj. tři bloky přednášek po cca 15 minutách rozdělených do třech bloků. V prvním bloku chceme popsat problém, v druhém systémová a ve třetím konkrétní místní řešení. Mezi řečníky jsme se snažili pozvat v Česku ty nejpovolanější. Konferenci moderují Petra Kruntorádová a Monika Valentová (znáte je z Rozhovorů s lidmi nebo Pravého domácího časopisu). Kromě hlavního pódia chystáme bohatý vedlejší program s cílem představit co možná nejvíce projektů a dostatek prostoru k tomu, abychom se co nejlíp propojili.

Proč zrovna jídlo?
Jídlo a to, jak se pěstuje, chová a zpracovává se týká každého, kdo jí: Spolu-určuje to, jak jsme zdraví, jak se cítíme a kolika let se dožijeme. Většina toho, co dnes jíme, už ale není jídlo, ale průmyslově vyráběné potraviny. Dopad toho, jak se potraviny „vyrábějí“ a distribuují na naše zdraví, planetární klima se všemi jeho důsledky (vlny veder, sucho, požáry, povodně,…) je nedozírný: Hovoří se o Čtverém úmrtí (českého) zemědělství (plus viz obrázek níže). Kromě toho většina podzemní vody v Česku je znečištěna pesticidy.
Na stránkách konference najdete 10 důvodů, proč je právě toto téma zcela zásadní.

O co nám jde?
Jsou mezi námi lidé, kteří vědí, co se děje a jak vážné to je. Existují i ti, kteří vědí, co je třeba udělat, abychom situaci zvrátili. V České republice (a samozřejmě i jinde) existují tisíce ekologicky hospodařících zemědělců, zpracovatelů jídla, místních obchodníků, výživářů, kuchařů, politků, lékařů, aktivistů a dalších lidí, kteří poukazují na neudržitelnost současného stavu a zároveň ukazují cestu ven. S dvěma stovkami těchto lidí se chceme na celý den zavřít, abychom: a) pojmenovali, co se děje, b) představili základní systémová i konkrétní řešení, c) maximálně se propojili a d) nakopli se do společného hnutí, které námi společně po-hne.

Jídlo a to, jak se pěstuje, chová a zpracovává se týká každého, kdo jí: Spolu-určuje to, jak jsme zdraví, jak se cítíme, kolika let se dožijeme a jak obyvatelná bude naše planeta. Většina toho, co dnes jíme, už ale není jídlo, ale průmyslově vyráběné potraviny.

Proč se spolek Slušná firma rozhodl věnovat právě jídlu?
Jak už tu padlo, situace je vážná. Je třeba, aby každý dělal, co může – více o tom zde: Slušná firma v roce 2020: Posledních deset let na záchranu naší domovské planety. Čím lépe se zaměříme a propojíme, tím větší dopad může mít naše úsilí. Do tématu  jídla jsme se pustili proto, že v našem společenství najdete řadu firem, které se mu věnují (Nadace pro půduHnutí DUHACooland, Potulný sadař, Na Ovoce, Vinné sklepy Kutná hora, Z farmy domů, Probio Liga, Fair & BioSvobodný statek na soutokuobŽIVABezobaluAMPI – asociace místních potravinových inciativLifefoodAkademie léčivé výživyPROBIOSkutečně zdravá školaKokozaKytky od potokaZO ČSOP JARO Jaroměř) a hlavně, jak už bylo řečeno, se to týká každého z nás.

Chceme se zavřít s dvěma stovkami lidí do jednoho prostoru na jeden celý den, abychom: A) pojmenovali, co se děje, B) představili základní systémová i konkrétní řešení, C) maximálně se propojili a D) nakopli se do společného hnutí, které námi společně pohne.

Inspirace od Patagonie
K tomu, abychom se se Slušnou firmou pustili právě do tématu jídla a zemědělství, nás inspiroval náš velký vzor Patagonia – viz bod 4 zde. Firma na outdorové oblečení, která je na misi záchrany naší domovské planety, se totiž před lety pustila právě do zemědělství, neboť ekologický, zdravotní a sociální dopad toho, jak se vyrábí naše jídlo je nedozírný.

Mimochodem, zakladatel Patagonie Yvon Chouinard (spolu-autor knihy Zodpovědná firma) poukazuje už léta na to, že pokud chce člověk zůstat zdravý, musí znát svého sedláka:

Problém vzniku našeho jídla je možné popsat ve třech základních oblastech: 1) Jak funguje naše zemědělství, 2) Jak se zpracovávají naše potraviny a 3) Jak se potraviny dostávají na náš talíř:

1) O tom, jak funguje dnešní české zemědělství se dozvíte např. v: „Čtyři úmrtí českého zemědělství aneb spojme síly v jeho záchraně!„. Doporučuji úvodní rozhovor s Jaroslavem Duškem a přednášku Jana Valešky.

2) O tom, jak se z pracovávají naše potraviny vznily tuny knih a natočily se hodiny dokumentů. Jedním z nejznámnějších autorů je Michael Pollan. Ten o dnešním jídle říká toto:

Zde se podívejte na jeden z nejzajímavějších dokumentárních filmů, který vysvětluje zdravotní aspekty toho, jak jsme od čerstvosti u potravin přešli k trvanlivosti a pohodlí a co to pro nás znamená:

3) O tom, jak se potraviny dostávají na náš talíř a co všechno to znamená pro naše zdraví, kvalitu života, krajinu a také naší demokracii, si přečtěte zde: Dvanáct (utajovaných) faktů o supermarketech, které by mělo znát každé dítě. Pro ilustraci si prohlédněte obrázek distribuce potravin z Holandska (níže), kde o tom, jak se potraviny od 65 tisíc farmářů  dostanou k 16,7 miliónů Holanďanů rozhoduje 5 (!?!?) lidí. U nás je situace v bleděmodrém stejná s tím, že farmářů máme ale mnohem méně. Co to znamená pro naší demokracii víme díky aktivitám Milionu chvilek pro demokracii velmi dobře.

Mimochodem, jedním z velkých problémů českého zemědělství je to, že mu dominují obrovské zemědělské agroprůmyslové firmy. Jak upozorňuje Ramona Duminicioiuová, koordinátorka evropské odnože La Via Campesina, to má přímý dopad na každého z nás:

Kolik účast na té konferenci stojí?
Nemáme za sebou miliardáře ani korporátní sponzory a veškeré náklady spojené s konferencí musíme uhradit ze vstupného. Velmi proto děkujeme všem, kdo tento projekt zakoupením vstupenky podpoří.

Na druhou stranu bychom si přáli, aby cena nebyla pro nikoho překážkou účasti – přece jenom jedním z cílů je propojit lidi, kteří se tématu aktivně věnují. Proto jsme připravili tři varianty vstupného. Případný výnos půjde na úhradu nákladů spojených s realizací video-seriálu s identickým názvem „Zpátky k jídlu“, což je další důležitý projekt věnovaný tomuto tématu, v rámci kterého chceme s Monikou Valentovou zpovídat lidi, kteří se v naší zemi právě tématu jídla věnují.

Přáli bychom si, aby cena nebyla pro nikoho překážkou účasti – přece jenom jedním z cílů je propojit lidi, kteří se tématu aktivně věnují.

Pokud by i nejnižší cena byla pro vás překážkou, napište nám a pokusíme se společně něco vymyslet.

Tolik k tomu, do čeho a proč jsme se pustili a čeho chceme tou konferencí (a následně zmiňovaným, stejnojmenným video-seriálem) docílit.

Na stránce konference je registrace. Program stále ladíme. Vývoj můžete sledovat buď přímo na webu konference, nebo v události na FB, která může být i dobrou přípravou na den D, neboť tam, kromě informací, najdete i související články a videa.

Pokud se tématu reformy zemědělství a jídla věnujete, buďte prosím u toho a hlavně: Pomozte nám informaci o konferenci dostat k těm správným lidem – kterým může pomoci pojmenovat, o co jde, propojit a inspirovat je tak, abychom měli společně maximální možný dopad a přispěli k tolik potřebné změně. Díky a na viděnou!

Tomáš Hajzler (FB, Instagram, YT)
Spolu-zakladatel prvního spolkového obchodu v ČR Obživa, KPZ Modřany, Slušná firma a hnutí Svoboda v práci

newsletter

Chcete-li zůstat v kontaktu, propojme se přes Facebook – Slušná firma nebo na sebe nechte kontakt a my vám občas pošleme email s informacemi z našeho snažení o změnu podnikání směrem k větší obecné prospěšnosti.

Je samozřejmostí, že vaše e-mailová adresa zůstává pouze u nás.

Aktuální newsletter si můžete prohlédnout zde.

Kontakt

E-mail:

zuzka@slusnafirma.cz

 

Doručovací adresa:

Zuzka Janglová, Slušná firma z.s.
Havelcova 123, 280 02 Kolín 3

 

Fakturační údaje:

Slušná firma, z.s., Boženy Jandlové 3, Praha 4 – Komořany, 140 00
IČ: 08391688

 

Bankovní spojení:

FIO banka, a. s. 2601683168/2010

Napište nám

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
×

Zůstaňme v kontaktu

Chcete-li od nás 1x za 4 - 8 týdnů zprávu o tom, na čem pracujeme, nechte na sebe kontakt. Díky!