Jedno procento pro planetu

Minulý měsíc jsme se (Peoplecomm) stali druhou českou firmou (po Chimpanzee Bar), která se zapojila do programu 1% pro planetu. Mně osobně se tím splnil dlouhodobý sen, který odstartoval sen ještě větší – představit tento program českým a slovenským firmám, aby nás bylo víc. Mnohem víc. Protože teprve tehdy se může něco pohnout. V tomto blogu chci vysvětlit, o co se jedná – proč 1% pro planetu existuje, co z toho kdo má, jak se zapojit a pro koho to je.

Proč 1% pro planetu

“Zodpovědná firma je žádná firma.”, prohlásil na naší konferenci v roce 2015 český filozof Jan Sokol (viz celá přednáška níže). Myslím, že mu tenkrát většina lidí vůbec nerozuměla, a já pozoruji, že mu nerozumíme ani dnes.

(Prakticky) každé podnikání škodí. Jde o to neškodit víc, než je to nezbytně nutné.

Co tím myslel? To, že valná většina dnešního podnikání škodí – minimálně tím, že spotřebovává (dnes do velké míry neobnovitelnou) energii nebo tím, že vypouští škodliviny. Kdyby už nic – Jezdíte autem? Používáte k práci počítač nebo jinou elektronickou hračku, kterou někdo někde vyrobil a kterou sem někdo dopravil…?

V Patagonii (zde a zde), která je pro mne (a milióny dalších lidí po celém světě) nepřekonaným ideálem podnikání, si do svého poslání napsali “zbytečně neškodit“ (cause no unncessary harm). Myslím, že trefili hřebík na hlavičku. Přiznali (si) totiž to, o čem mluvil Jan Sokol, a to, že škodí.

V Patagonii si přiznali, že škodí, a proto se rozhodli „se dobrovolně zdanit” – nad rámec toho, co už platí státům, kde podnikají. Tuto daň pak věnují neziskovkám, které tyto škody zmírňují. To je i podstata 1% pro planetu.

To je první krok. Už jenom všechna ta bavlna na jejich oděvy pěstovaná v oblastech s nedostatkem vody, momentálně hojně propírané mikro-vlákno nebo další materiály či hotové výrobky poletující letadly sem a tam. Kdyby nechtěli škodit vůbec, mohli by zavřít firmu. Jenomže, kdyby to zavřeli, nemohli by přispívat k řešení ekologické krize, což je hlavní důvod toho, proč podnikají (…„use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis“). My ostatní bychom ztratili velkého průkopníka udržitelného, slušného podnikání. A tak si řekli, že budou dělat maximum proto, aby neškodili. Urputně zvažují každý kousek materiálu i každou minutu výrobního procesu, aby zvolili ty s nejmenší ekologickou stopou. A protože si přiznali, že škodí, rozhodli se dobrovolně “zdanit” nad rámec toho, co už platí státům, kde podnikají.

Co z toho

Tuto dobrovolnou daň odvádějí neziskovkám, které škody páchané ziskovým sektorem (ze své podstaty) řeší (nad smyslem zisku/nezisku jsem se zamýšlel zde). A protože je napadlo, že s tímhle uvažováním nebudou ve světě sami, rozhodli se založit neziskovku s názvem One Percent For The Planet. Do tohoto projektu se může zapojit jakákoli komerční firma, která chce dobrovolně posílat minimálně 1% ze svého obratu nějaké neziskovce. A to právě proto, aby přispěli na nápravu škod, které napáchali tak, že v tom spojí síly s ostatními, neboť to má násobně větší efekt než kdybychom si jeli každý sám za sebe. Kromě příspěvku k lepší Zemi pro všechny, čistého (nebo čistšího svědomí) to takové firmě přinese možnost výměny a zkušeností v celosvětové síti hodnotově spřízněných firem, zákazníkům, zaměstnancům, potenciálním spolupracovníkům a všem ostatním to může vyslat silný impulz o tom, za čím si firma stojí. O tom, jaký vliv to má pro renomé firmy ani nemluvě. Pro neziskovku to potom přinese pravidelné roční financování, větší finanční jistotu a možnosti věnovat se tomu, proč vznikli – viz dvě videa níže, kde Martina Pavelková Sázíme stromy a Ondra Veselý z Chimpanzee Bar tuto geniální symbiózu vysvětlují.

Jak to funguje

V naší zemi má „Jedno procento pro planetu“ jednoho velké ambasadora a průkopníka (či spíš ambasadorku a průkopnici), kterou je právě Martina Pavelková se svou organizací Sázíme stromy (neziskovka). Ta se spojila s Chimpanzee Bar (ziskovka) a ty dvě organizace žily v krásné symbióze. Chimpanzee přispívalo na zelenější svět a jejich práce byla ještě smysluplnější (viz „Smysl do nesmyslu aneb Sázejte stromy„). Martina, Lenka a další stromo-sazeči mohly na druhé straně sázet stromy tam, kde by je nikdo nenasadil a my ostatní tak od nich dostáváme zdravější a krásnější svět.

Zde rozhovor v rámci konference Svoboda Naživo v roce 2015:

1% pro planetu a Peoplecomm

Já jsem o zapojení do Jednoho procenta snil už od chvíle, kdy jsem si přečetl knihu Yvona Chouinarda Let my people go surfing. Jenomže znáte to. Furt je něco. Pak se ale sešlo několik věcí. Vydali jsme knihu Zodpovědná firma a spřátelili se se spolu-autorem Vincentem Stanleyem, spustili jsme projekt Slušná firma a vydali knihu Domácnost bez odpadu. Když jsme šli s touto knihou do tisku, ptá se mě náš překladatel Viktor Jurek: “A vytiskneme tu knihu nějak bez-odpadově?”

Mě to nadchlo, začali jsme to zkoumat a výsledkem byla naše první kniha na recyklovaném papíře, tištěná přírodními barvami, šitá a bez škodlivého lepení. Došlo mi, že pokud máme vydávat knihy o firemní a osobní zodpovědnosti nemůžeme je vydávat na papíře, kvůli kterému se pokácel les, potištěném toxickými barvami a to vše slepené ještě toxičtějšími lepidly. Naše další kniha – 3.dotisk Štěstí doručeno šla ještě dál. Do toho jsme začali knihy balit do vyhozeného papíru, uvědomil jsem si, že už není na co čekat s ebooky. A když jsme se pak v lednu vydali do Patagonie, bylo rozhodnuto.

Tolik o jednom malém a jednom velkém snu. Pokud vás to oslovilo, prosím pomozte nám tuhle možnost symbiózy výdělečných a ne-výdělečných firem rozšířit po našich krajích. Ať se do 1% pro planetu přihlásí buď firma nebo, ať si – ještě lépe – neziskovka najde firmu a přihlásí se spolu. Systém je jednoduchý. Pokud vám nevadí angličtina, přihlaste se tady. Pokud angličtinu nemáte rádi napište Martině: martina.pavelkova@sazimestromy.cz. Martině se podařilo s lidmi z 1% pro planetu dohodnut, že nám v ČR/SR odpustí vstupní poplatek. Platí se pouze roční mikro-částka (podle obratu firmy – viz tabulka níže) jako příspěvek na provoz organizace. Dokonce i u tohoto poplatku jsou ochotní jít pro začátek níž, aby hnutí v naší části světa podpořili.

Pojďte do toho! Prosím & Děkuji.

P.S.: My naši ne-ziskovku ještě nemáme. Pokud máte pocit, že s námi sdílíte pohled na svět a měli byste pocit, že by vám naše 1% obratu mohlo pomoct (obrat cca 2 miliony, tj. nic moc), napište mi, proč si myslíte, že bychom měli spojit síly: tomas@peoplecomm.cz. Díky.

 

FacebookLinkedInEmail